top of page

Era dinozaurilor

 Era dinozaurilor sau era reptilelor, după cum este denumita era mezozoică se întinde de acum circa 251 milioane ani până acum circa 65 milioane ani. Mezozoicul înseamnă „viaÈ›a mijlocie” È™i este precedată de Paleozoic, care înseamnă „viaÈ›a antică” È™i succedată de Cenozoic, care înseamnă „viaÈ›a nouă”. Limita inferioară a Mezozoicului este stabilită de ExtincÈ›ia Permian-Triasic în timpul căreia aproximativ 90% din speciile marine È™i 70% din vertebratele terestre au dispărut. Limita superioară a mezozoicului este staiblită de extincÈ›ia Cretacic-Paleogen în timpul căreia aproximativ 75% din toate genurile au dispărut, inclusiv toÈ›i dinozaurii non-aviari.

 Era dinozaurilor este împărÈ›ită în trei perioade majore de timp. Aceste perioade sunt la rândul lor subdivizate în mai multe perioade mai scurte. Apar de asemenea exticÈ›iile în masă pentru a ilustra cum noile specii evoluează pentru a ocupa niÈ™ele lăsate neocupate de speciile dispărute. Era Mezozoică a durat 180 de milioane de ani, iar dinozaurii au dominat asupra vieÈ›ii terestre pentru aproape 160 de milioane din aceÈ™ti ani.

 Triasic

Triasicul, prima perioada din era Mezozoica se întinde de acum 251 de milioane de ani până acum 200 de milioane de ani în urmă. Această perioadă este împărÈ›ită în trei sub-perioade majore.

În triasicul timpuriu, acum 251-245 milioane de ani, Pământul tocmai asistase la o extincÈ›ie în masă, 95% din toate formele de viață dispărând. Cele mai întâlnite forme de viață de pe uscat au fost: sinapside (strămoÈ™ii mamiferelor), amfibieni È™i tetrapode.

Triasicul mijlociu, acum 245-228 milioane de ani, a cunoscut începuturile destrămării supercontinentuluiPangaea în continente mai mici È™i extinderea oceanului Tethys. Ecosistemele, algele, bureÈ›ii, coralii È™i crustaceele È™i-au revenit dupa extincÈ›ia de la sfârÈ™itul Permianului È™i noi reptile marine au evoluat, cum sunt ihtiozaurii È™i notozaurii. Pe uscat, pădurile de pini s-au dezvoltat la fel È™i È›ânÈ›arii È™i musculiÈ›ele. Reptilele au început să crească în dimensiuni, astfel apărând primii crocodilieni È™i dinozauri.

În Triasicul târziu, după evoluÈ›ia înfloritoare din Triasicul mijlociu, a urmat o încălzire a climei, ce a dus la o evoluÈ›ie accelerata a dinozaurilor pe uscat, apariÈ›ia primilor pterozauri È™i a primelor mamifere. Aceste modificări ale climei au dus la o altă extincÈ›ie în masă cunoscută ca extincÈ›ia Triasic-Jurasic.

Jurasic

Jurasicul, perioada mijlocie din era Mezozoică, se întinde de acum 200 de milioane de ani până acum 146 de milioane de ani în urmă. Această perioadă este împărÈ›ită în trei sub-perioade majore.

În Jurasicul timpuriu, clima era tropicală, mult mai umedă decât în prima perioadă a erei Mezozoice. În oceane, plesiozaurii, ihtiozaurii È™i amoniÈ›ii se regăseau în abundență. Pe uscat, dinozaurii È™i alÈ›i arhozaurii (clasa de reptile din care fac parte È™i dinozaurii) au devenit specia dominantă. Teropode ca Dilophozaurul se aflau în vârful lanÈ›ului trofic. Primii adevăraÈ›i crocodili au evoluat, împingând amfibienii mari până aproape de dispariÈ›ie. Între timp, au evoluat primele cu adevărat mamifere. Acestea au rămas de dimensiuni relativ mici, dar s-au răspândit pe scară largă.

Jurasicul mijlociu se întinde de acum 175 de milioane de ani până acum 161 de milioane de ani. Pe durata acestei perioade, dinozaurii au prosperat, trăind în turme uriaÈ™e de sauropode, cum sunt brahiozaurul È™i diplodocusul, populând preriile cu ferigi È™i fiind urmăriÈ›i de mulÈ›i noi prădători cum e Alozaurul. Pădurile de conifere constituiau o mare parte din pădurile de la acea vreme. În oceane, plesiozaurii erau destul de des întâlniÈ›i, iar ihtiozaurii au prosperat. Aceasta a fost cea mai de succes perioadă a reptilelor.

Jurasicul târziu se întinde de acum 161 de milioane de ani până acum 145 de milioane de ani. În timpul acestei perioade, evoluează primii avialani precum Arheopterix (strămoÈ™ul păsărilor din zilele noastre) din dinozaurii mici coelurozaurieni (cladă conÈ›inând teropodele mai strâns legate de păsări decât de carnozauri). CreÈ™terea nivelului mării a deschis calea maritimă a Atlanticului, care s-a lărgit continuu pană astăzi. Masele terestre despărÈ›ite au oferit oportunitatea diversificării dinozaurilor.

Cretacic

Cretacicul este cea mai lungă perioadă din era Mezozoică, dar este împărÈ›ită în doar două perioade majore. Această perioadă a fost una cu un climat relativ cald, rezultând un nivel ridicat al mării care a creat numeroase mări interioare puÈ›in adânci. Aceste oceane È™i mări erau populate cu reptile marine È™i amoniÈ›i dispăruÈ›i acum, în timp ce dinozaurii continuau să domine pe uscat. Lumea era lipsită de gheață È™i pădurile se extindeau până la poli. În acest timp, au apărut noi grupuri de mamifere È™i păsări.

Cretacicul timpuriu se întinde de acum 145 până acum 100 de milioane de ani în urmă. În acea perioadă a avut loc expansiunea mărilor È™i, ca urmare, declinul È™i dispariÈ›ia sauropodelorlaurasiatice. AlÈ›i dinozauri au apărut pentru a umple spaÈ›iile goale din ecosisteme pe care le-a lăsat în urmă extincÈ›ia minoră Jurasic-Cretacic, precum Carcharodontozaurul È™i Spinozaurul.

Anotimpurile au reînceput să se manifeste, iar polii s-au răcit sezonier, dar unii dinozauri locuiau încă în pădurile polare pe tot parcursul anului, cum ar fi Leaellynazaura (un dinozaur ornitopod, polar, australian) È™i Muttaburrazaurul (dinoazaurornitopod, iguanodontian, australian). Polii erau prea reci pentru crocodili, aceÈ™tia devenind ultima cetate pentru amfibienii mari, precum Koolasuchus. Pterozaurii au devenit mai mari pe măsură ce au evoluat genuri precum Tapejara (un pterozaur brazilian) È™i Ornithocheirus (un pterozaur ale carui fosile s-au găsit în Marea Britanie).

Mamiferele au continuat să-È™i extindă gama: eutriconodontii au dat naÈ™tere unor prădători destul de mari, de genul lupului, precum Repenomamus È™i Gobiconodon, primii terieni (care nasc pui vii) au început să se extindă în metaterieni (marsupiale) È™i euterieni (placentare), iar multituberculatelecimolodontice (rozătoare) au devenit obiÈ™nuite. Au apărut È™i au început să se diversifice rapid plantele cu flori, devenind grupul dominant de plante de pe Pământ până la sfârÈ™itul Mezozoicului, coincident cu declinul È™i dispariÈ›ia grupurilor de gimnosperme larg răspândite.

Cretacicul târziu se întinde de acum 100 până acum 66 de milioane de ani în urmă. Această perioadă a prezentat o tendință de răcire care a continuat È™i în era Cenozoică. În cele din urmă, tropicele au fost restrânse la ecuator, iar zonele de dincolo de liniile tropice au cunoscut schimbări sezoniere extreme, în ceea ce priveÈ™te vremea. Dinozaurii au prosperat, încă, deoarece noile specii precum Tiranozaurul, Ankilozaurul, Triceratopsul È™i hadrozaurii au dominat lanÈ›urile trofice.

bottom of page