top of page

Extincția dinozaurilor

DispariÈ›ia dinozaurilor (ExtincÈ›ia Cretacic-TerÈ›iar) se pare că a fost cauzată de un meteorit de 10 km în diametru, care s-a ciocnit cu Pământul acum aproximativ 66 milioane de ani. Când meteoritul a lovit planeta, aceasta a fost acoperită de un nor uriaÈ™ de praf care a blocat lumina soarelui È™i astfel, a fost frig È™i întuneric timp de câteva luni. Odată cu dispariÈ›ia plantelor au murit È™i dinozaurii ierbivori, iar datorită acestui fapt dinozaurii carnivori au murit È™i ei, rămânând fără hrană.

În acest timp au erupt mulÈ›i vulcani care vărsau lavă pe suprafaÈ›a Pământului È™i emanau gaze otrăvitoare în aer. Traiul pe Pământ devenise din ce în ce mai dificil.

Cu toate acestea, nu toate vietățile au dispărut acum 66 milioane de ani. Animalele mici cum ar fi È™opârlele, È™erpii, păsările sau È™obolanii au supravieÈ›uit. ȘtiinÈ›a ia în calcul ideea că un procent mic de dinozauri a supravieÈ›uit acestui cataclism planetar È™i dispariÈ›ia totală a acestora a fost un proces lent.

După ultimele cercetări, se crede că asteroidul s-a ciocnit de Pământ în apropiere de Mexic, unde în nord-estul oraÈ™ului Chicxulub (pronunÈ›at CicÈ™ulub) există un crater submarin uriaÈ™ cu un diametru de 200 km. Craterul se numeÈ™te Craterul Chicxulub.

Conform studiului „The extinction of thedinosaurs”, publicat în numărul din 28 iulie 2014 al revistei BiologicalReviews, dispariÈ›ia dinozaurilor a fost rezultatul unui cumul de cauze care au condus la colapsul lanÈ›ului trofic. Printre aceste cauze sunt menÈ›ionate intensificarea activității vulcanice, modificarea nivelului mărilor È™i variaÈ›iile de temperatură, urmate de evenimentele cataclismice provocate de asteroid (cutremure, tsunami, incendii de vegetaÈ›ie, schimbări bruÈ™te de temperatură È™i alte modificări climatice).

bottom of page